Diskusjonsoppgave: Hvordan skal vi se ut?

Mens overvekt og fedme blir en stadig mer alvorlig epidemi i den vestlige verden, er slanking, trening og veien til drømmekroppen blant de desidert mest representerte temaene i media. Hvordan kan det ha seg at tertiær sosialisering i dette tilfellet ser ut til å ha motsatt effekt?

 

I grupper på 3-5, følg lenkene nedenfor og diskuter spørsmålene.

 

  • Sammenlign kroppsidealet slik det formidles av tertiære sosialiseringsagenter, som for eksempel moteblogger og kjendispressen, med det idealet dere har fått gjennom primær og sekundær sosialisering. Hvilke forskjeller og likheter finner dere?
  • Eivind Algrøy i Ungdom og Medier sier at ”unge omgis av budskap om at en perfekt kropp må til for å bli elsket.” Alle de tre formene for sosialisering tatt i betraktning, er dere enige eller uenige med Eivind?
  • I følge Runi Børresen blir spiseforstyrrelser opprettholdt ved hjelp av bildene som publiseres av ”thinspiration”- og ”pro ana”-bloggere på Instagram og TumblR. Hva slags bilder mener dere burde publiseres for å motivere overvektige folk til å gå ned i vekt på en sunn måte, uten å appellere til dem som allerede er for tynne?
  • Forskning tyder på at mens både menn og kvinner undervurderer menns vekt, overvurderer begge parter vekten til kvinner, og at dette også gjelder barn. Har dere noen eksempler blant deres egne primære og sekundære sosialiseringsagenter hvor dette er tilfelle?
  • En studie fra NTNU viser at tenåringer som føler seg overvektige, selv om de ikke er det, faktisk kan bli det etter hvert. På hvilke måter kan dette skyldes påvirkning fra tertiære sosialiseringsagenter?