Temaoppgave 10.1: Eli Finkel: du finner ikke sjelevennen din på nettet!

Som følge av at kommunikasjon i stadig større grad foregår gjennom digitale medier, har det blitt mer og mer populært å benytte seg av datingnettsider i jakten på en partner.

Nettdating har mange potensielle fordeler, som du kan lese om i artikkelen skrevet av Kristin Straumsheim Grønli på forskning.no (lenke nedenunder). Det er tids- og kostnadseffektivt, og muligens er vi mer ærlige og kvalitetsbevisste i kommunikasjonen vi har over nettet enn når vi kommuniserer ansikt til ansikt.

I tillegg benytter mange nettsteder seg av det de kaller vitenskapelige algoritmer, det vil si formler som regner ut et “matchtall” mellom to mennesker basert på personlighetstester de har fylt ut ved innmelding til nettjenesten. Som du kan lese nedenfor skriver Asle Rønning at en gruppe nordiske forskere har gått sammen for å utforme en test for datingsiden Q500.no, og de har stor tro på at slike tester fungerer.

Eli Finkel, derimot, stiller seg meget skeptisk til slike tester og formler. Han er en amerikansk psykolog og forsker ved Northwestern University i Illinois, og ledet forskningsprosjektet “Online dating: A critical analysis from the perspective of psychological science” i 2012. Hvis du vil kan du følge lenken nedenfor og lese hele denne analysen, men da den er ekstremt detaljert og på et til tider vanskelig engelsk er ikke dette nødvendig med mindre du er spesielt interessert. På forskning.no finner du det viktigste i Andreas R. Gravens artikkel: Finkel og kollegaene fant ut at det ikke finnes noen vitenskapelig dokumentasjon som tilsier at disse algoritmene fungerer. I tillegg mener de at nettdating kan øke graden av såkalt shoppingmentalitet; du kan utvikle urealistisk høye forventninger som gjør at du heller “shopper videre” enn å akseptere personen som den er.

Gå sammen to og to, og lag en oversikt over forskjeller og likheter mellom nettdating og “vanlige” måter å møte en kjæreste på. Hva er de største forskjellene? Se spesielt på forskjeller og likheter i hvordan kommunikasjonen foregår innledningsvis, og på om dette kan være med på å påvirke kommunikasjonen videre. Lag deretter en “fordeler og ulemper”-liste over nettdating. Hva konkluderer dere med? Er dere enige med Eli Finkel, eller har dere troen på at en datingside kan hjelpe en med å finne drømmekjæresten?